Onthulling blijvend Wad & Design ontwerp: Ûleboerd fan Schier

Schiermonnikoog heeft haar eigen uilenbord! Een bevoorrechte positie binnen de context van het boerenbestaan in Friesland. Het uilenbord is een ontwerp van architecte Nynke-Rixt Jukema dat ze heeft gepresenteerd tijdens het Wad & Design festival in 2013. In samenwerking met bezoekers, bewoners en de boeren op Schier is Jukema op zoek gegaan naar iconen die symbool staan voor het boerenleven op Schier.

kd401

Symbolisch ontwerp

Op de plek waar de uil door het gat de schuur in kon, bevraagt nu een kompas de toekomstige rol van boeren op het eiland. Waar gaat het boerenbestaan naartoe, welke afslag zullen de boeren (moeten) nemen? Tussen de twee slanke zwanen symboliseert het ontwerp de zeven polderboeren waarbij de melkdruppel in de zandloper het aflopen van het melkquotum verbeeld (dit gebeurde in 2015) en het ijsje het toenemende belang van toeristen voor boeren. Ten slotte staat de ster symbool voor de duisternis op Schiermonnikoog omdat het de donkerste plek is van Nederland.

Lees hier wat het Friesch Dagblad erover schreef >

Het Ûleboerd fan Schier is gerealiseerd in samenwerking met de Rotary SchiermonnikoogBouwbedrijf R. Dijkstra Schiermonnikoog en De Oorsprong.

Geef een reactie